Очаквайте „Железният крал“ от Морис Дрюон

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Enthusiast_Zhelezniyat-kral_cover-first„Ентусиаст“ публикува „Железният крал“ от Морис Дрюон първата книга от поредицата „Прокълнатите крале“

В средата на октомври издателство „Ентусиаст“ публикува световноизвестния роман от Морис Дрюон – „Железният крал“. Книгата е издадена за първи път през 1955 г. и е първата от поредицата „Прокълнатите крале“, която носи световна слава на френския писател. Дрюон пише поредица от седем части за френския крал Филип IV, за неговите наследници, за проклятието на тамплиерите, за падането на династията на Капетингите и за първопричините за 100-годишната война.

„Железният крал“ е историческа драма, изпълнена с политически интриги, семейна трагедия и герои, които, макар и взети от живота, са по-големи от него. Книгите се радват на толкова голям успех, че по тях са заснети два сериала във Франция. Неслучайно създателят на хитовата поредица „Игра на тронове“ – Джордж Р. Р. Мартин, черпи вдъхновението си от дълбоките води на историята, пресъздадени през очите на Морис Дрюон. Според Мартин Дрюон е най-добрият исторически автор от Александър Дюма-баща насам, а романът му „Железният крал“ е „истинската игра на тронове“. „Без значение дали сте фен на историята или на фантастиката, епопеята на Дрюон ще ви накара трескаво да разлиствате страниците – това е истинската игра на тронове“, споделя Мартин в интервю за „Гардиан“.

„Историята е роман, който е бил живян“ – така започва Морис Дрюон своя роман „Железният крал“. Книгата проследява началото на 100-годишната война, свалянето на династията Капети и последствията от проклятието на осъдения на смърт магистър Жак дьо Моле: Проклети да сте! Проклети! Проклети да сте всички до тринадесето коляно на рода си!…. Морис Дрюон майсторски съживява героите си, а историческите детайли са удивителни.

Железният крал – Филип Хубави – е толкова студен и тих и толкова красив и непоколебим, колкото само една статуя може да бъде. Той управлява своето кралство с желязна ръка, но не е способен да „опитоми“ семейството си – синовете му са слаби, жените им развратни, а пламенната му дъщеря е нещастно омъжена за английския крал, който предпочита компанията на мъже. Около Железния крал се оплита мрежа от скандали, убийства и интриги, но неговото падение ще дойде от най-неочакваното място. Твърдо решен да залови богатите и влиятелни рицари тамплиери, Филип осъжда Великия магистър Жак дьо Моле да бъде изгорен на клада и по този начин си довлича проклятие, което ще унищожи цялата династия.

Секс, интриги и предателства – с това са изпълнени последните дни от управлението на Железния крал Филип Хубави от Франция. По време на управлението му „Франция е била велика, но французите отчаяни“. През последните 7 години, в които Филип е на власт, „всяко възможно безчинство е извършено“ в името на обединението на кралството и унищожението на феодализма. Портретът на Филип сам по себе си, както и всичко, което го заобикаля, е пресъздадено по невероятен начин в духа на Средновековието – варварството и сладострастието, разкошът и прахосването. 

Enthusiast_Maurice_Druon_picЗа Морис Дрюон 

Морис Дрюон е роден на 23 април 1918 г. в Париж. Той е от руско-еврейски произход. Влияние над Дрюон оказва неговият чичо Жосеф Кесел, с когото през 1943 г. написват текста на „Песента на партизаните“, превърнала се в химн на френската Съпротива по времето на Втората световна война.
Морис Дрюон посвещава голяма част от живота си на чистотата и защитата на френския език. Прочува се с поредицата си „Прокълнатите крале“, която включва седем романа: „Железният крал“ (1955), „Удушената кралица“ (1955), „Отровите на короната“ (1956), „Законът на мъжете“ (1957),  „Френската вълчица“ (1959), „Лилията и лъвът“ (1960) и „Как един крал погубва Франция“ (1977).
 Известен като последовател на Александър Дюма-баща, писателят печели наградата Гонкур за романа си „Големите семейства“. През 1966 г. става член на Френската академия. В периода 1973 – 1974 заема поста на министър на културата на Франция. Дрюон е бил и депутат в Народното събрание и в Европарламента.
През 2006 г. писателят става член на Руската академия на науките като признание за важния му принос в развитието на съвременните руско-френски връзки.Голяма част от произведенията на Морис Дрюон са екранизирани за голям екран или като телевизионни сериали.

 Морис Дрюон умира през 2009 г. на 91-годишна възраст.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,676 преглеждания

Comments are closed.