6 храни, които сриват детския имунитет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

jelirani

 Ако детето ходи на ясла или градина проблемите с течащият нос, кашлицата и настинките стават още по-сериозни, особено ако се налага да прибягваме до антибиотици, които допълнително сриват имунната система на крехкия детски организъм.

Най-добрият начин да подпомогнем имунитета при малчуганите е да избираме здравословно и полезно меню. Кои обаче са храните, които са вредни за тяхното здраве и какви вреди нанасят над него?

 

1. Бялата захар

Оказва се, че захарта потиска имунната система. Американско изследване показва, че след консумация на захар белите кръвни телца намалявали с 50% в рамките на по-малко от 5 часа. Белите кръвни телца защитават организма от нахлуващи заболявания.

Ясно е, че всяко дете обича сладките изкушения. Не можем, а и не е редно да лишим малчуганите от тях, защото те дават на организма бърза енергия, от която децата имат нужда и веднага изразходват. Вафлите, пастите и тортите обаче не бива да се консумират в неограничени количества, особено сутрин. Това е най-неподходящата закуска. Първото хранене от деня трябва да е наситено с фибри, витамини, протеини, които да засищат трайно. Ако хапне вафла или кексче за закуска, детето ще е гладно отново съвсем скоро.
Ако детето има нужда от нещо сладко, дайте му мед или сладкиш, подсладен с мед или меласа.

2. Фаст фууд

Храни от типа на пици и хамбургери не са препоръчителни за децата. Месото в тях е замразено, твърде мазно и често е със съмнителен произход. В сандвичите понякога наистина се слага някакъв вид салата – зелена или домати и краставици, но тя е незабележима на фона на другите вредни съставки. Те обикновено се подправят с майонеза, която е пълна с мазнини.
Вместо да купувате хамбургер, пригответе си вкусен сандвич сами вкъщи. Изберете хубав пресен хляб, чисто месо или риба, различни салати, топено сирене. Детето със сигурност ще го хареса.

3. Пържени храни

Пържената храна съдържа много излишни вредни мазнини и влияе отрицателно на стомаха. Редовната употреба на мазни и пържени храни, освен че ни кара да напълняваме, е причина за редица стомашни болести като гастрит, язва, рефлукс, колити и др.
Вместо пържени картофи или чипс, предложете на детето си варени картофи със зехтин или масло, картофена салата, запечени картофи.

4. Желирани бонбони

Те съдържат предимно захари, аромати или оцветители. С тях детето не приема никакви полезни вещества, но засметка на това имунитетът му е изложен на сериозен риск. Заменете вредните желирани бонбони с плодове, сушени плодове (сушени, а не захаросани) или ядки, подсладени с мед.

5. Кренвирши

Детето трябва да консумира месо, но под „месо” определено не бива да се разбират кренвирши, които съдържат в състава си всичко друго, но не и тази съставка. За направата на кренвиршите се използват отпадъчни продукти и соя, които се смилат, за да се постигне пазарният им вид. Те са пълни с мазнини, аромати и оцветители, които са враг номер едно за крехкия детски имунитет.
Детето ви има нужда от белтъчини, които не присъстват в кренвиршите и саламите. Заменете тежките колбаси с чисто месо, домашно смляна кайма от чисто месо или риба.

6. Безалкохолни напитки

Никое дете не се ражда с потребност да консумира кола, фанта или швепс. Тези негови навици се формират с помощта на родителите и това какво има в домашния хладилник. Ето защо вашата роля в изграждането на вкусове и навици е водеща и доста отговорна.
Опитайте да замените газираните напитки с други по-полезни питиета – ароматен чай, айрян, прясно изцедени сокове.
Вижте още:

7 начина детето ни да се храни здравословно

Пирамида с полезните храни за подрастващите

Д-р Стойко Стойков: „Закаляването и правилното хранене са най-добрият начин за подсилване на детския имунитет”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

63,342 преглеждания

Comments are closed.