Коластрата – мощен имуностимулант преди началото на грипния сезон

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kurmene novorodeno

Коластрата представлява жълтеникава течност, която се отделя от млечните жлези на майката в първите дни след раждането. Тя има изключително висока хранителна стойност за бебето и е в пъти по-полезна от нормалната кърма. Образуването й е много по-сложно и съставките й не се срещат в толкова големи концентрации в нито една друга природна храна.

Най-важната функция на коластрата обаче е да предостави устойчивост и имунна защита за бебето през първите дни от живота му, когато то е най-уязвимо от бактерии, вируси и болести. Тази уникална функция на коластрата се дължи на съдържащите се в нея естествени имуноглобулини.

В последните години се обръща все по-голямо внимание на коластрата и все повече производители предлагат такъв продукт под формата на таблетки или сироп., приемът на които се препоръчва за подсилване на имунната система.

Ето някои от качествата, които коластрата притежава:

Подсилва имунната система
Действа като естествен антибиотик
Увеличава устойчивостта на организма към вирусни и бактериални инфекции
Спомага правилния растеж и развитие на децата
Подобрява еластичността на кожата
Подпомага поддържането на здравословна стомашно-чревна флора.
Повишава здравината на костите
Ускорява зарастването на рани и изгаряния
Подобрява настроението и тонуса
Балансира кръвната захар.
Поддържа организма в добър тонус и жизненост
Действа благоприятно на нервната система
Забавя стареенето

Какво съдържа коластрата?

Имуноглобулини (антитела) – широкоспектърни антитела, защитаващи организма от бактерии, гъбички, плесени, вируси и алергии, и притежаващи противовъзпалителни свойства. Съществуват пет групи имуногобулини: IgA, IgD, IgE, IgG, IgM. Коластрата от крави съдържа всичките пет вида. При това докато IgG в човешката коластра е само 2%, в коластрата от крава, от която се правят хранителните добавки, той е от 8 до 25%.

• Лактоферин – много ценна съставка, която има антибактериално и антивурусно действие. Лактоферинът е мултифункционален екстрацелуларен гликопротеин, функциониращ като основен елемент на вродения имунитет при бозайниците.

• Витамини – А, В1 (Тиамин), В2 (Рибофлавин), ВЗ (Ниацин), В5 (Пантотенова киселина), Вб (Пиридоксин), В12 (Кобаламин), В13 (Оротова киселина), С, D, Е, Биотин, Фолиева киселина Минерали – Калций, натрий, желязо, манган, фосфор, калий, мед, йод, магнезий, холин, кобалт, хром.

• Растежни фактори – Докато е младо, човешкото тяло произвежда максимално количество растежни фактори. С увеличаване на възрастта все по-малко и по-малко се произвеждат растежни фактори. Това е една от причините, поради която физически стареят тялото и ума, и защото добавянето на растежни фактори може да забави процеса на стареене.

• Богати на Пролин полипептиди – Богатите на Пролин полипептиди едновременно започват и потискат имунната реакция. Потискането на имунната система е необходимо, за да се предотврати това, имунната система да атакува собственото си тяло, както се случва с автоимунни заболявания.

• Минерали

• Олигозахариди

• Цитокини – подсилват имунната система като регулират силата и продължителността на имунната реакция, оказват влияние върху активността на Т-лимфоцитите. Действат противовъзпалително, болкоуспокояващо и противотуморно.

Как да приемаме коластрата?

Всяко бебе, което е закърмено веднага, след раждането, си набавя така ценната за имунитета храна. За по-големите деца и за възрастните обаче на пазара съществуват различни продукти, съдържащи коластра – самостоятелно или в комбинация с други съставки. Коластрата се набавя от крави и може да се приема под формата на таблетки или в течна форма. Добре е да се консултирате с педиатър преди приема на коластра, за да се прецени най-точната форма и дозировка за вашето дете.

 

Вижте още:

Природни имуностимуланти: уникалните свойства на ехинацеята

Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

Да излекуваме настинката и кашлицата с домашни средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,652 преглеждания

Comments are closed.