Сърдечно-съдовите проблеми се залагат в детска възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

photo_verybig_1332268

Обездвижването, ранното затлъстяване, ранни хипертонии – това са все състояния, които залагат голяма бомба, която в последствие в по-напреднала възраст създава сериозни проблеми.

Това заяви пред БГНЕС председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров по повод Световния ден на сърцето, който отбелязваме днес.

Съвременният начин на живот е свързан точно с това – обездвижване, неправилен начин на хранене, стресови ситуации, които са предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания. За съжаление детският организъм е подложен на такива ситуации, посочи доц. Петров и добави, че трябва да се обърне внимание на този проблем.

Един от акцентите на Световния ден на сърцето е детското и женското сърдечно здраве, каза кардиологът. Според него по традиция малко се неглижира това, смята се, че жените и децата са изцяло застраховани и това не се отнася за тях. Но това не е точно така. За съжаление жените след менопаузата много бързо настигат мъжете по сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност. Така че проблемът е достатъчно голям. А и освен това например тютюнопушенето, който е основен рисков фактор за ранно развитие на атеросклероза, засяга женският организъм много по-лесно и в много по-голяма степен отколкото мъжкия, заяви доц. Петров. По думите му, това е нещо, на което трябва да се обръща внимание. Не случайно на големите български и международни симпозиуми и конгреси има сесия, специално посветена на сърдечно-съдов риск при жени.

Днес е Световен ден на сърцето – 29 септември. Тази година Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) сме организирали много интересна кампания, която се казва: “Поеми по пътя към здравото сърце” и с тази кампания тази година целим да предизвикаме хората, че физическата активност е правилният начин за поддържане на здраво сърце, каза Теа от АСМБ. Инициаторите на събитието от АСМБ и младежите от БЧК ще карат хората да клякат, да скачат на въже, да играят дама, като за награда ще получат ябълка. Тъй като, каза Теа, “По ябълка на ден, държи доктора далеч от мен”.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 – 13 000 инфаркта и между 25 000 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред лекарското съсловие има хора, които пушат.

Източник: БГНЕС

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,023 преглеждания

Comments are closed.