Честата употреба на антибиотици от малки деца води до затлъстяване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

medic_59_baby_pills-515x341

Приемането на антибиотици от деца под двегодишна възраст увеличава вероятността от затлъстяването им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

“Тъй като причините за затлъстяването са различни, намаляването му зависи от идентифицирането на всички рискови фактори – заяви ръководителят на изследването д-р Чарлз Бейли от Педиатрията във Филаделфия, Пенсилвания.

– Получените резултати навеждат на мисълта, че приемането на антибиотици преди навършване на 24-месечна възраст може да е сред тези фактори.”
Учените изследвали електронните медицински данни за над 64 000 деца от рождението им до навършването на 5-годишна възраст през периода 2001 – 2013 г. Оказало се, че 69 на сто от децата са приели средно 2,3 пъти антибиотици, преди да са навършили 2 годинки.

Случаи на затлъстяване били регистрирани сред 10 процента от децата на двегодишна възраст, 14 на сто от тригодишните и 15 на сто от четиригодишните. Що се отнася до наднорменото тегло, то засягало 23 на сто от двегодишните, 30 на сто от тригодишните и 33 на сто от четиригодишните участници в изследването.

Учените заключили, че децата, лекувани четири и повече пъти с антибиотици, преди да са навършили две годинки, са с още по-голям риск от затлъстяване.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.
Източник: dnes.bg

 

Прочетете още:

Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

 

Антибиотикът-съучастникът на грипа

 

Грип? – Не, благодаря!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

1,061 преглеждания

Comments are closed.