7 неща, които научих, откакто станах майка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_181280717

1. Никой не те учи как се кара автомобил, но ти вече летиш с мръсна газ

Все си мислех, че е нужно да имаш подготовка, преди да седнеш зад волана на родителството, да знаеш кой педал за какво е и как се сменят скоростите. Оказа се обаче, че вече летя по магистралата, без да са ме учили как се шофира и някак естествено знам какво да правя. Нещо подобно се случи и когато малкият човек се появи на бял свят и въпреки първоначалния въпрос „ами сега?” много бързо осъзнах, че отговорът е пред мен. И държа да подчертая, че по принцип съм лош шофьор. Но за разлика от автомобилите, децата имат уникалната способност да те насочват и да ти казват повечето неща само с поглед.

2. Хаосът вече не е само в дома на “другите”

Ако преди години се изумявах как е възможно да вляза в дом, чиито стени са превърнати в изложба на детското авангардно творчество, а подът е миниран с коли, кубчета, влакове и пластелин, то днес това вече си е съвсем обичайна гледка и в моя дом. Разликата е, че сега с лекота се справям с преминаването през препятствията и почти винаги стъпвам там, където трябва. Другата разлика е, че се научих да гледам с усмивка на хаоса и все си повтарям, че когато редът напусне един дом, на негово място идва щастието.

3. Мога да правя толкова много неща едновременно (дори в момента)

Винаги съм се възхищавала на майки, които готвят вечеря, държейки бебето си в една ръка, разговарят по телефона с другата и междувременно обясняват на по-голямото си дете, как да си напише домашното по математика. Е, сега вече знам, че изкуството да правиш много неща едновременно е запазена марка на майките – нещо като щафетно бягане на Олимпиада, но само с един участник в щафетата.

4. Не всичко, което се яде, става за ядене

Преди да стана майка, винаги съм била доста небрежна относно храненето. Казано иначе, изобщо не съм се интересувала кое е здравословно, а кое е вкусно. Откакто се роди синът ми това коренно се промени и вече водя неравностойна битка с баби и дядовци по въпросите за прехранването, шоколадите, бонбоните и пастите. И за изненада на мнозина в хладилника ми започнаха да присъстват домашно приготвени супи, изобилие от плодове и зеленчуци и всякакви млечни продукти.

5. Всъщност съм много по-търпелива, отколкото мислех

Казват, че когато една жена стане майка, тя автоматично се превръща в психолог, кулинар и учител. Едно обаче е сигурно – за тази работа се изисква огромно, ама наистина огромно търпение. Не че преди съм била от избухливите, но ми се струваше невероятно да успявам да се усмихвам след няколко безсънни нощи или да преброя успешно до 10, за да не кажа нещо неуместно. При отглеждането на деца обаче това е задължителната част от сделката – търпение, дори и когато ти идва да се разплачеш или да се разкрещиш.

6. Нищо детско не ми е чуждо

Това, което прави майчинството наистина специално, е способността да преоткриваш неща, които преди съвсем не са ти се стрували толкова специални. Казано иначе – Мечо Пух и Малкият принц никога не са ми били по-близки. Именно така открих тайната на вечната младост и тя е да не губя детското в себе си.
Моят син много ми помага в това начинание и вече се чувствам съвсем комфортно, когато лазя по пода, играя на криеница или сглобявам влакове. И да, наистина децата са чудо – само те умеят да ти извадят душата на показ и с една прегръдка да те накарат да забравиш за не дотам приятните неща в живота, просто ей така.

7. Научих, че нищо не съм научила

Това е може би най-важният урок, който научих, откакто станах майка. Дори и да прочета всички книги на света относно отглеждането на деца, в крайна сметка има толкова много подробности, за които изобщо не съм подозирала. И всеки ден все по-ясно осъзнавам колко дълбоки са водите, в които плувам (или поне се уча).
Но пък е доста вълнуващо – това да чуя за първи път „мамо”, да се събудя с плюшен заек върху главата или да не знам вече два месеца къде моят малък наследник е скрил дистанционното за телевизора. И нямам търпение да видя какво още ме чака, наистина!

Автор: Ася Георгиева,
„Първите седем”

 

Прочетете още:

10 неща, които само майките правим

 

7 начина да бъдете по-весели родители

 

40 неща, които се променят в живота ви след като дойде бебето

 

Речник на майката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,829 преглеждания

Comments are closed.