Здрава усмивка през цялата бременност: мисията възможна!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_81577114
По време на бременността тялото на жената преживява многобройни промени, причинени от измененията в нивата на хормоните и появата на нови хормони, типични именно за периода след зачеването. Сред най-честите физически прояви на бременноста са кожните промени, като потъмняване на някои участъци и появата на стрии, гаденето и световъртежа през първите месеци, нетипичната умора и сънливост.  Хормоналните изменения могат да повлияят и на венците и да ги направят по-уязвими към плаката, което води до възпаление и кървене. Този проблем се нарича гингивит и се развива при между 50% и 70% от жените в различните етапи от тяхната бременност.

Как да разпознаем гингивита?

Симптомите на гингивит по време на бременност са същите като на заболяване на венците: те стават чувствителни и изглеждат зачервени и подути, кървят при миене на зъбите или при отхапване на твърди храни, например ябълка. Обикновено симптомите на заболяване на венците се развиват по време на втория или третия месец от бременността и може да продължат чак до осмия месец.

Какво мога да направя, за да поддържам добро орално здраве по време на своята бременност?

На първо място, стоматолозите препоръчват да поддържате здравословна и балансирана диета на хранене. Когато сте бременна, не забравяйте, че зъбите на детето започват да се развиват още в утробата. Ако страдате от сутрешно гадене, е важно да не миете зъбите си поне час след повръщане. Киселината размеква емайла на зъбите и четкането им може да го увреди. Посещавайте редовно стоматолог и го информирайте на кой етап от бременността сте, тъй като някои методи на лечение са неподходящи за състоянието ви и е добре да бъдат избягвани.

Untitled

Няколко полезни съвета

Тъй като гингивитът се причинява от натрупване на плака, важно е да почиствате зъбите си ефективно. Ето няколко съвета:

  • Четкайте зъбите си поне 2 минути два пъти на ден с флуоридна паста за зъби. Експертите препоръчват пастите за зъби parodontax®, които клинично доказано ефективно намаляват плаката и помагат за предотвратяване заболяванията на венците.  Изплювайте излишната паста за зъби след изчеткване.
  • Използвайте конец за зъби или интердентална четка, за да почиствате междузъбните пространства и по венечния ръб.
  • Спрете да пушите, тъй като това може да засегне здравето на венците и на бебето.

Най-добре е да комбинирате паста за зъби с вода за уста без съдържание на алкохол. Ежедневната вода за уста parodontax® не съдържа алкохол и има формула с двойно действие. Тя съдържа флуорид, за да заздрави зъбите и да предотврати появата на кариес и 0,06% хлорхексидин диглюконат, за да запази венците здрави. Комбинирайте я с ежедневната паста за зъби с флуорид parodontax®, която помага да спре кървенето на венците и намалява плаката.

parodontax

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,986 преглеждания

Comments are closed.