PARK(ing) Day – денят, в който паркоместата ще се превърнат в място за изкуство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27971_374__2

Отново рекорден брой участници ще се включат в глобалната инициатива PARK(ing) Day, която ще се случи на 19 септември, петък, за четвърта поредна година в столицата. PARK(ing) Day е ежегодно и отворено за участие събитие, в което граждани, артисти, активисти, организации и бизнеси си партнират в преобразяване на очертаните места за паркиране във временни публични пространства.

В рамките на работния ден над 28 паркинг места в София ще сменят предназначението си и ще се преврънат в пространства за творчески изяви. Фондация Credo Bonum е координатор на инициативата, а нейният паркинг на ул. Бенковски ще бъде информационен център.

Огромен роял ще разположат на парко място пред СГХГ фондация Modo, известни с техните забавни „Концерти на възглавници”. Всеки ще може да посвири на рояла или да се снима с него, а през целия ден ще бъдат давани и безплатни уроци. От лабораторията за архитектура и дизайн Cache Atelie ще изненадат посетителите на PARK(ing) Day с инсталация от син „слон” с червен балон, разположен на ул. Цар Иван Шишман. Проектът им е намигване към Малкия принц, защото кой друг би паркирал слон с балон на улицата. Пак на същата улица ще бъде парк(инг) локацията на безплатния гайд за култура „Програмата”.

Издателство „Ентусиаст“ ще се включи в инициативата с дизайн, вдъхновен от 50-годишнината на „Чарли и шоколадовата фабрика“, неостаряващата книга на Роалд Дал. Издателството е подготвило специални инсталации, работилница, в която децата ще могат да оцветяват илюстрации на Куентин Блейк, изложба на детски рисунки, ще организират четене на книги, а освен това посетителите ще имат възможността да се запознаят с издадената за пръв път на български език история „Огромният крокодил“.

В PARK(ing) Day за първа година се включва и мобилна културно-информационна спирка, и то разположена в атрактивен ретро двуетажен автобус, който ще бъде паркиран на ул. Бенковски. На втория етаж на автобуса-спирка ще бъде разположена открита висяща градина с неповторима гледка към градинката зад Руската църква, ще звучи джаз музика на живо и ще се раздава безплатна лимонада.

Кога?: петък, 19 септември
Къде?: гр. София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Събития

2,113 преглеждания

Comments are closed.