• No categories

„Направи с мама”: Как да си направим кукла-поставка за ластици, шноли и диадеми

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kukla11

Идея и снимки: Рая Кардамова

Само една майка на момиче може да знае колко бездънна яма е купуването на ластици, шноли и диадеми и как само няколко дни след новата закупена партида, те едно по едно изчезват безследно в невидимите черни дупки на дома (при всички единични чорапи, пантофи и прочее) – необратимо и завинаги. Диадемите биват счупени, ластиците потъват вдън земя и всичко това става ясно точно сутрин, когато е особено важно косата да бъде прибрана много бързо в някаква прилична прическа и да се излети от дома навреме.

След тригодишно пръскане на десетки левове от семейния бюджет за аксесоари за коса, реших, че трябва да измисля начин ластиците и шнолите да се връщат винаги на едно и също място и малката им собственичка да чувства лична мотивация да го прави.

Така ми хрумна идеята за кукла с дълга коса, която да представлява поставка за всички шнолки и ластици. Остана да реша как ще се закрепват диадемите – върху някакво приспособление върху роклята. Разбира се, куклата трябва да е достатъчно впечатляваща, за да я хареса дъщеря ми, но този въпрос почти беше решен от идеята за дългата коса. Трябваше само да измисля и достатъчно забележителна рокля, в което си ме бива така или иначе.

Оставаше само да измисля как да я правя извън работно време и извън времето за деца, защото куклата трябваше да е специална изненада, която малката да види като краен резултат. Това е причината да е зашита почти изцяло на ръка – защото шумът от шевната машина не беше добра идея късно вечер, след като всички спят. Отне ми повече време отколкото е нормално за високотехнологичната ни ера, но пък резултатът наистина се хареса на малкото ми момиче – а това е най-важното!

Какво използвах за създаването на куклата-поставка за аксесоари за коса?

Стара тениска от сина ми, която никога не му застана достатъчно добре (първоначално му беше дълга и широка, а в последствие стана къса и широка…)

Вата за пълнеж (тук една вече неизползвана възглавница намери своето прераждане)

Кълбо прежда с желан цвят за косата (май единственото, което купих заради кулата)

Парчета цветен плат за рокля

Парчета филц за пантофки
Маркер за рисуване на очите

Как я направих?
Първо нарисувах кройката за частите на тялото върху хартия. Рисувах буквално без да му мисля – по инерция и с вдъхновение: едно парче за краката – от което изрязах общо 4 за 2-та крака; 1 парче за ръцете – отново 4 за 2-те ръце; и 2 за главата и тялото!
Изрязах ги и ги подредих. Изглеждаше добре!

Следващата стъпка беше да зашия тялото, като оставя отвор за пълнене в долната част (където се прикрепват и краката. Заших и краката и ръцете по същия начин – с отвор за пълнене в края.
Преди да напълня тялото с вата направих косата. Навих многократно прежда с дължината на косата, която исках да има куклата и я заших за главата, така че тегелът да оформя път по средата на косата. След това сплетох косата на плитки, за да не ми пречи, докато работа по останалата част.

Следва пълненето с вата. Трябва да се запълни внимателно – да не се образуват бабунки от струпвания на едно място, а други да останат незапълнени. За целта си служих с дълъг шиш за плетене, с който си помагах да разпределя ватата равномерно. След като напълних всички крайници и тялото ги съединих. Ето така изглеждаше куклата без дрехи – с тънка талия и силни крака

Беше ред на роклята. Когато я правех беше късно вечер и нямах достатъчно светлина за качествени снимки, но пък е изключително лесна за шиене. Схемата съм описала кое парче по колко пъти се укроява. Двата правоъгълника под горната част са воланите – всеки е все по-дълъг от другия, за да се получи романтичен набор. Роклята е ушитa от два вида плат за повече цветове – защото знаех, че така ще допадне на моето момиче. Разбира се, тя може да бъде заменена от гащеризон, пола и блуза или друг тоалет.

За роклята заших три халки от ширит, които служат за закачалки за диадеми.

След като направих роклята, куклата ми се стори прекалено боса, затова набързо спретнах едни топли балеринки от филц, чиято кройка съм показала по-горе. Заших балеринките за краката, защото падаха много и рискуваха да заминат в черната дупка на ластиците, шнолите и единичните чорапи у дома.
Остана най-хубавата част – да закача новите и тайно закупени ластици и шноли за куклата-закачалка и да чакам малкото ми момиче да се събуди и да я намери.

Както очаквах Д. изпадна в захлас, като видя новата си кукла. Проблемът: това се оказа поредната кукла , а не закачалка за ластици и диадеми. Сега двете спят заедно, а аксесоарите им за коса са пръснати някъде из дома – не знам къде…..

kukla1kukla2

 

 

 

kukla3kukla4

 

 

 

kukla5

kukla6

 

kukla7kukla8

 

kukla9kukla10

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,268 преглеждания

Comments are closed.