Таткото успокоява бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dad-calm-baby

Майките обикновено не се доверяват особено на татковците, като става дума бебето да бъде успокоено или приспано. Може би незаслужено оставяме таткото в страни от това, защото той може и да няма гърди и кърма, с която да нахрани бебето, но пък го обича не по-малко от вас и би искал то да е усмихнато, щастливо и доволно.

Ето няколко изпитани татковски идеи за успокояване на бебето:

 

 

 


Усетете неговата болка

Тананикането на любимата песничка на бебето няма да утоли глада му, нито ще успокои дразнещите го венци, ако му растат зъбки. С други думи, преди да направите каквото и да е друго, се нуждаете да откриете истинската причина, която кара бебето да плаче. Да, това изглежда почти логично, но когато ревът на бебето ви започне да кара боята по стената да се напуква, понякога е леко трудно да разсъждаваме логично.


Вълшебното кутре

Ако не сте сигурни каква е причината за плача на бебето, измийте ръцете си и поставете малкото си пръстче пред устичката му, за да го засмуче. Това може да е много по-добра алтернатива на техниката „върни-го-обратно-на-майката-да-се-оправя”. Важно е да поставите кутрето си с меката част нагоре, за да не одраскате нежното небце на бебето с нокът.


Време е за питие

Не за вас, разбира се, а за бебето. Пробвайте да дадете на бебето топло шише с кърма или адаптирано мляко.


Да се полюлеем

Бебетата обичат движението, а какъв по-добър начин да се полюлеят от люлката, която предлагат силните ръце на татко! Ползата от това упражнение може да се окаже двойна – не само ще успокоите бебето, но и ще се пораздвижите и ще направите малко мускули.


Един танц?

Бихме ви предложили да подхвърляте бебето си във въздуха и да го хващате, но въпреки че детето ви би го оценило, едва ли ще е такъв случая и с партньорката ви. Ето защо може да се отдадете на други занимания като да помогнете на бебето да увие ръчички около врата ви, докато го държите и да потанцувате внимателно заедно. Полюлявайте се напред-назад, завъртайте се и каквото още ви хрумне, но без груби резки движения. Тактувайте си с крак и пробвайте да пеете монотонно. Няма значение какво ще пеете на бебето, важното е да е повтаряща се мелодийка, която се вписва в темпото на вашия танц. Постепенно започнете да снижавате гласа си, като усетите, че бебето се отпуска и заспива.


Покажете какво можете

Или по-точно припомнете си всички звуци, които може да издавате с тялото си. И ужасните физиономии. Освободете се и дайте воля на спонтанните изблици на енергия, които ви карат да барабаните по мебелите. Най-накрая – има публика, която да оцени всичките ви физически „излияния”, които практикувахте на воля, когато бяхте момче (и които, ако се случи да си припомните пред партньорката си, забелязвате изгряващо напрежение, възмущение и негодувание на лицето й). Сега тези звуци се оказва, че притежават вълшебната сила да превръщат плача на бебето ви в любопитни погледи и смях. Повтаряйте ги до отегчение (не вашето, а на бебето). Но знайте, че това може да отнеме време!


Носете бебето си

Сложете бебето си в слинг. Притиснато до топлината на тялото ви, чуващо ритмичните удари на сърцето ви и отдадено на своеобразните полети при вашето вдишване и издишване, както и благодарение на нежното полюшване, докато ходите, бебето ще заспи по-бързо отколкото очаквате.

Помага ли ви вашият партньор в успокояването и приспиването на бебето? А какви методи използва?


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,882 преглеждания

Comments are closed.