Жена роди чужди близнаци след лекарска грешка при ин витро

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_119165239

Жена роди чужди близнаци след лекарска грешка при ин витро оплождане. Родените под знака на Лъв деца поемат по белия свят без яснота кое е тяхното семейство, докато биологичните им родители водят истинска битка в съда заради разменените ембриони.

Казусът потресе не само Италия, но и цяла Европа. Магистратите в Рим сега трябва да вземат трудно решение за това кои са легитимните родители на близнаците, заченати ин витро и родени от чужда майка. Двете семейства оспорват родителските права на проплакалите този месец бебета, след като стана ясно, че италианска клиника “Сандро Пертини” е разменила ембрионите им. Грешката била установена преди няколко месеца при ДНК тест на забременялата жена. Той показал, че тя носи в утробата си ембрионите на друга семейна двойка.

Жената, износила бебетата, по закон се счита за тяхна майка, а не за сурогатна майка. Това постави пред сериозно изпитание съда в Рим. Оказва се обаче, че и европейското законодателство в тази материя е непълно и случаят постави проблема на дневен ред и на съда в Страсбург.

Скандалът предизвика тревога не само сред пациентките на въпросната клиника, но и у всички, разчитащи на метода ин витро, за да се сдобият с деца. Сложният казус повдига много въпроси от медицинско и морално естество. Оказва се обаче, че случаят не е прецедент. През 2009 г. при аналогична ситуация в Япония пациентка разбира, че носи не свое биологично дете, а чуждо. Тя обаче веднага се освобождава от плода и предявява иск към клиниката за повече от 200 000 долара компенсация.

Източник: hospital.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално Новини

Етикети:

6,875 преглеждания

Comments are closed.