Бременността и значението на резус-фактора

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1.08new
Много  жени научават кръвната си група едва, когато забременеят. Едно от основните неща, които стават повод за безпокойство, е отсъствието на резус-фактор при бъдещите майки. Какво всъщност означава това и какво трябва да знаем?

Кръвна група и резус-фактор

Кръвната група на всеки човек се определя в момента на зачеването – когато мъжките и женските хромозоми се сливат в едно. Съществуват 4 кръвни групи – A, B, AB и 0. Всяка от тях може да бъде с положителен или отрицателен резус-фактор (RH+) или (RH-).

Резус-факторът (наричан още резус-антиген) представлява белтък, който се намира на повърхността на еритроцитите. Около
25 % от населението в света обаче нямат резус-фактор в кръвта, което означава, че спадат към т. нар. „Резус-фактор отрицателен” (RH-).

Отсъствието на резус фактор не е индикация за здравословен проблем, нито създава някакви усложнения за човешкото здраве. Единствено по време на бременността липсата на резус-фактор при бъдещата майка може да доведе до известни усложнения, ето защо е задължително изследването на всяка бременна с цел установяване на кръвната група и резус-фактора.

Какво означава несъвместимост на резус-факторите?

По време на бременността несъответствието в резус-факторите между майката и бебето може да стане причина за т. нар. „резус-конфликт”. Това обаче се случва само и единствено, ако майката е резус-отрицателна, таткото – резус фактор-положителен и плодът е резус-положителен.

Защо това може да предизвика проблеми?

Причината за повишения риск в тези случаи се състои в това, че тялото на майката, при която отсъства резус-фактор, може да изработи антитела към белтъка (резус-антигена), разположен по еритроцитите на бебето.

За да настъпи изработването на антитела, е нужно достатъчно на брой еритроцити от плода да са навлезли в кръвоносната система на майката и нейната имунна система да е разпознала тези еритроцити като чужди тела.

Майка с RH+ и баща с RH- : не съществува риск за бебето

Майка за RH+ и баща с RH + : не съществува риск за бебето

Maйка с RH- и баща с RH- : не съществува риск за бебето

Майка с RH- баща с RH+ : съществува риск за бебето, ако то е наследило резус-фактора от бащата и е с RH +

Untitled
Какво трябва да знаем за резус-конфликта?

Съвременната медицина е доста напреднала, което дава възможност риска за плода при наличие на резус-конфликт да се сведе до минимум. Най-важното нещо е още в начален стадий на бременността да се установи кръвната група и на двамата родители, за да се вземат необходимите мерки.

Обикновено при първа бременност рискът е минимален и много рядко се наблюдават усложнения. Причината за това е, че организмът на майката се среща с непознатия белтък на положителния резус фактор за първи път, което води до много слаб имунен отговор.

Следващата бременност, ако отново е резус-конфликтна, вече води до бърза имунологична реакция при контакт с минимално количество кръв от плода, което може да се случи още в съвсем ранна фаза на бременността. Майката образува антитела, които могат да доведат до сериозни пораженията за плода. При всяка следваща конфликтна бременност процесите започват все по-рано и съответно уврежданията са още по-тежки. Абортът също оказва влияние, тъй като при него организмът на майката отново образува антитела.

Какви мерки трябва да се предприемат?

Профилактиката на бъдещата майка е една от най-съществените мерки, които трябва да се вземат. За целта в нейния организъм се инжектира препарат, наречен анти-D-гама-глобулин, който възпрепятства образуването на антитела в кръвта й. Към момента това е единственият доказано ефективен начин за предотвратяване на резус-конфликт при следваща бременност.

Важно е да се направят и изследвания за наличие на образувани антитела при майки
с RH-, носещи бебе от баща с RH+. Изследванията се правят при установяване на бременността, в 20 седмица от бременността, а след това – ежемесечно.

При отсъствие на антитела през 28-та седмица на бременната се поставя анти-D-гама-глобулин.  След раждането се изследва резус-принадлежността на плода и ако той е резус-положителен, на майката отново се поставя анти-D-гама-глобулин в рамките на 72 часа след раждането. Ако детето е наследило резус-фактора на своята майка и е с RH-, не се прави нищо.

Най-важното при отрицателен резус-фактор е… да мислете положително!

От съществено значение за всяка бъдеща майка, чийто резус-фактор е отрицателен, е да не изпада в паника и да се настрои положително. Милиони жени по света раждат напълно здрави бебета, въпреки резус-конфликта. Съвременната медицина е достатъчно напреднала и лекарите се отнасят с особено внимание към този проблем. Ето защо, доверете се на избрания от вас акушер-гинеколог и не позволявайте притесненията и страховете да вземат връх, така само можете да навредите на вас и вашето бебче.

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

30,228 преглеждания

Comments are closed.