Каква е ползата от слушането на музика за малките деца?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

music

Всички сме чували, че е добре да се пее на бебето и че то заспива по-лесно, ако му се пеят приспивни песни. Защо обаче е така и как всъщност влияе музиката върху развитието на детето?

Ползите са впечатляващи – няма нищо по-релаксиращо за бебето от майчиния или бащиния, изпълнен с нежност глас, а пеенето има естествен успокояващ ефект.

Музиката помага и за проговарянето на детето, особено ако я пускате още докато е бебе. То ще бъде запознато с ритъма, тоновете и звуците на различните инструменти още от съвсем малко.

Да попеем на детето си

Не се безпокойте, ако пеете фалшиво – децата не са жури от музикално реалити и не държат толкова на верните тонове, а на вниманието, което им отделяте. Пък и не е нужно да сте най-добрата певица или певец, за да изпеете “Зайченцето бяло” или “Аз съм сънчо”. За вашето мъниче е от съществено значение да чува гласа на своите родители, така се успокоява и спи по-пълноценно.

Още през бременността…

Проучванията показват, че ако детето е слушало музика, още докато е в утробата, това има положителен ефект върху мозъка му и полага основата за учене, запаметяване и речевите възможности. През периода на бременността можете да слушате успокояващи балади или класическа музика. Важното е това, което слушате, да е приятно и за самите вас, да ви отпуска и балансира.
Ако имате музикални заложби и свирите на някакъв инструмент, не се колебайте да демонстрирате тези свои умения на детето си още докато е в корема на мама. Някои теории посочват, че освен чрез гените, музикалният талант се предава и чрез слушането на музика още в утробата.

Резултатът…

Деца, които растат под звуците на музика, пеят песни или танцуват получават така наречената „богата на сензорни стимули среда”. Това е засукан начин да се каже, че детето е изложено на разнообразие от вкусове, текстури, цветове и звуци. И децата, които растат в такава среда, получават повече от непосредствената радост и забавление.
Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

Прочетете още:

Как да разберем дали детето ни има скрити таланти?

Сугестопедия за деца

7 начина да насърчим креативността у децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,115 преглеждания

Comments are closed.