Ваксините! Какви са последиците, ако откажете да имунизирате детето си?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaccines

В днешно време имунизациите са противоречива тема и някои родители се притесняват да имунизират своето дете, за да не доведе това до усложнения или да се окаже, че плюсовете са по-малко от отрицателните й страни. Задължителните имунизации са за новородените и децата, а за тях отговарят родителите или настойниците.

Имунизацията може да бъде пасивна – чрез преболедуване от една инфекциозна болест. В този случай също се изработва имунитет срещу болестта. Докато ваксинацията е активна имунизация чрез вкарването в организма на ваксина. Ваксините обикновено съдържат агенти, наподобяващи по действие микроорганизмите причинители на заболяването, като често такива агенти се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми. Именно задължителните ваксини като форма на активна имунизация са противоречива тема в обществото и за тях ще говорим в следващите редове.

Кога на моето дете не се провежда имунизация?
Имунизация не се провежда, когато моето дете:

има треска;
нежелани реакции от предишни имунизации;
температура над 38° С или по-висока;
налице е зачервяване, подуване или сърбеж на мястото на ваксиниране;
поява на диария или повръщане след ваксинация или преди това;
регистрирани гърчове или фамилна анамнеза за конвулсии, както и нарушения в неврологичното състояние;
фамилна анамнеза за тежки алергични реакции след ваксиниране;
пациентът има или е имал признаци на мозъчна дисфункция като промени в съзнанието след ваксинация;
налице е имунен дефицит;
има  след прилагане на ваксината обриви по цялото тяло;
има хрипове или затруднено дишане;
са му се подували ставите след приложена ваксина;
е имало неравномерна сърдечна дейност в рамките на няколко часа след ваксинация;
e ставал сънлив или е имал епизоди на сънна апнея след ваксинация;
трудно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.

Отлагането по медицински противопоказания се извършва от лекарите след консултация и становище от лекар специалист по основното заболяване, с изключение отлагането при остри инфекциозни заболявания.

Законът обаче въвежда задължителни имунизации с цел опазване на населението от заразни болести. Ако имунизирам себе си или моето дете, аз имам право да получа достъпна по обем информация за лекарствения препарат и съответните нежелани реакции. Задължителни са тези имунизации, които са част от Българския имунизационен календар за съответната година. Всички останали имунизации извън този календар не са задължителни като например тази против грип, а отказ от такава имунизация не довежда до санкции от страна на държавата.Ваксината против рак на маточната шийка не е част от имунизационния календар, поради това жените и младите момичета не могат да бъдат задължавани да се ваксинират с нея. Но държавата е приела стратегия за борба с рака на маточната шийка и в рамките на тази стратегия се провеждат безплатни ваксинации, но решението за ваксиниране е изцяло лично.

Аз имам право за себе си или като родител на дете да откажа задължителна имунизация, но това ще доведе до административно наказание и други негативни последици.
Медицинските специалисти в учебните заведения са задължени да регистрират здравното и имунизационното състояние на децата и учениците в техните картони. Напоследък има случаи, в които медицински сестри имунизират децата, но медицинските сестри в учебните заведения или тези към личните лекари не могат да извършват имунизации и ваксинации. Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват само и единствено от лекар.

Какви негативни последици може да има, ако откажа да имунизирам себе си или детето ми?

Да ми спрат месечните помощи за отглеждане на дете. Правото на социално подпомагане е свързано с изпълнение задължението за имунизиране. Когато подавам молба-декларация по образец за отпускане на социални помощи, аз трябва да приложа и служебна бележка, която да удостоверява извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, което не е навършило една година.

Детето ми може да не бъде прието в детска градина. Задължителен документ за прием в детски градини е този, издаден от личния лекар и съдържащ информация, че на детето са извършени всички задължителни имунизации до този момент.

Ако не имунизирам детето си, това означава, че извършвам административно нарушение. Глобата за мен като родител или настойник при първо неявяване за задължителна имунизация ще бъде от 50 до 100 лева, а за повторно неявяване – от 100 до 200 лева. Моят личен лекар също може да бъде глобен, защото пациентите му не са имунизирани.

Много родители не желаят да подлагат децата си на задължителни имунизации поради най-различни съображения, но от юридическа гледна точка със своите решения Върховния административен съд и други инстанционни съдилища са приели, че задължението за извършване на имунизации по Българския имунизационен календар не противоречи нито на Конституцията, нито на международното право. Поради това от юридическа гледна точка въпросът е решен – имунизациите са задължителни и безопасни. Това означава, че въпреки всичко, ние можем да изберем дали да се имунизираме или не, но ако не го направим, това ще доведе до административно наказание и други ограничаващи ни санкции. Освен юридическите последици има риск от възникването на сериозни заболявания при хора, които не са имунизирани, а това само по себе си води до риск за общественото здраве и появата в съвремието на болести, които отдавна са останали в миналия век.

При нередности относно моята имунизация или тази на моето дете, аз мога да се обръщам за информация или да сигнализирам за нередност Районната здравна инспекция.

Автор:

Владимир Иванов

Настоящата статия е любезно предоставена от Pravatami.bg и има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме ви да се консултирате с юридически експерт.
“Pravatami.bg: разкодираните закони” е пилотният проект на Департаментa за правна култура. Проектът е със заложена социална функция, като основната му и единствена цел е да предоставя полезна и практична правна информация за своите читатели, поднесена по един разбираем начин.

Още:

На какви финансови помощи и обезщетения имат право майките у нас?

Месечна издръжка – кога имаме право на нея и какво трябва да знаем?

На какви безплатни услуги от Здравната каса имат право бременните у нас?

Какво право на отпуск имат майките у нас при отглеждане на дете?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

42,110 преглеждания

Comments are closed.