Децата от бъдещето – какви ще бъдат и как ще изглеждат?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_53531647

Какво ще се случи с човечеството? Какви ще са децата от бъдещето? В каква посока ще поеме човешката еволюция? За мнозина всички тези въпроси са свързани само и единствено с догадки, забулени в мистерия или научна фантастика. Някои учени обаче са на мнение, че вече могат да се направят реалистични хипотези, базирани на развитието на човешката до момента, както и на някои очевидни тенденции.

Бебета с по-голям размер на главата

Една от теориите гласи, че след 100 години ще се раждат бебета с много по-голям размер на главата от това, което днес е прието за нормално. Тази промяна ще настъпи в резултат на свръхразвитите мозъци и повишения интелектуален капацитет, които ще се проявяват още от най-ранно детство. Според палеонтолога Петер Вард, автор на книгата „Бъдеща еволюция”, ако тази промяна наистина настъпи, това ще доведе до невъзможност бебетата да се раждат по естествен път и естественото раждане на деца ще крие риск за живота на майката.

Деца на генното инженерство

Според Оливер Къри, преподавател в London School of Economics , генното инженерство е неизбежна стъпка в еволюцията на човечеството. След време бъдещите бебета ще се делят на две групи – генно модифицирани и естествено заченати. Първите ще бъдат здрави, добре изглеждащи интелигентни и талантливи суперчовеци, които много рядко ще страдат от заболявания и ще живеят по-дълго. Нарастващата пропаст между богати и бедни обаче ще бъде причина генното инженерство да е достъпно само за една част от човечеството.
Въпреки че днес генното инженерство звучи като научнофантастична ходивудска суперпродукция, бъдещето е насочено именно в тази посока, смята Къри. Според него, след време хората ще възприемат съвсем нормално възможността да избират какво да бъде детето им, така, както днешният човек съвсем естествено приема мобилните телефони и компютрите – все неща, които в миналото са звучали невероятно.

Децата ще пишат и четат само на дисплей

Силното навлизане на високите технологии дори и днес вече е причина за появата на т. нар. „Дигитално поколение” – деца, които израстват пред компютъра и телефона и се справят с тях с лекота. Тази тенденция ще се засилва все повече, смятат учени от университета в Колорадо. След време писането на хартия и четенето от книжен носител изцяло ще бъдат заместени от дисплеите. Това ще доведе до промяна в зрението на децата от бъдещето – полезрението им ще е по-ограничено и ще виждат много по-добре на близко, отколкото на далеч.
По-високи и с дълги пръсти

Според Inopressa.ru, децата от бъдещето ще изглеждат доста по-различно от днешните. Промяната ще е започне от пръстите, които ще са много по-дълги и тънки, което ще им даде възможност да натискат много прецизно клавиатурата на таблети, мобилни телефони и други хай-тек устройства от бъдещето. На ръст децата ще са по-високи – тенденция, която вече забелязваме и към днешна дата. Проучване по този пункт в Италия показва, че сега всеки пети жител на страната има ръст по-висок от 180 см, а преди 100 години тези хора са били едва 6%.

Роботи, вместо домашни любимци

Домашните любимци ще бъдат изместени от роботи, които до такава степен ще са част от ежедневието, че ще е немислимо хората да се справят без тяхна помощ. Децата ще израстват в компанията не на други деца, а на своите високотехнологични приятели-робити, пише livescience.com. Някои учени смятат, че това ще доведе до отчуждение между хората, до силното изместване на комуникацията очи в очи с виртуална реалност и до ново поколение деца, които все по-малко ще изпитват потребност да комуникират чрез вербални средства.
Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,696 преглеждания

Comments are closed.