Жена с гроздовидна бременност беше спасена в АГ „Св. София”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_141490228

Жена с гроздовидна бременност беше спасена в столичната АГ болница “Св. София”, съобщават от лечебното заведение.

Гроздовидната бременност (наричана още моларна бременност ) представлява абнормно развитие на плацентата, причинено от нарушения във фертилизацията.

Диагнозата била поставена на 44-годишна пациентка с желана бременност, която потърсила медицинска помощ. При първоначалния преглед лекарите установили, че плодът е загинал и изразили съмнение, че пациентката е развила рядкото усложнение. Наличието на гроздовидна бременност било констатирано от специалистите в Отделението по патология и жената била преместена в хирургично отделение. На път за операционната зала кървенето станало обилно и жената изпаднала в хеморагичен шок. Това наложило незабавното отстраняване на нейната матката, което на практика спасило живота й.

Гроздовидната бременност по-често са засяга жени в началото и в края на репродуктивния период като причините за възникването й все още са неясни. Симптомите включват маточно кървене; размерите на матката отговарят на по-голям срок на бременността, отколкото е той в действителност; не се регистрират сърдечни тонове на плода; увредено е общото състояние и се наблюдава изпадане на мехурчета от матката.

Честотата на това заболяване варира от 1:1000 до 1:3000 като се среща по-често в Азия и Африка отколкото в Европа и САЩ. Моларната бременност е била описана от лекарите още в най-ранна Древност.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

4,591 преглеждания

Comments are closed.