Създадоха специализирана „Синя стая” за изслушване и разпит на деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zx450y250_2301197

„Синя стая” – специализирано помещение за изслушване и разпит на деца, бе официално открито в град Монтана.
Използването на специализирани помещения за изслушване и разпит, особено за децата свидетели и жертви на насилие, се утвърждава в България през последното десетилетие в съответствие със съществуващите добри практики в страни като Норвегия, Швеция, Исландия, както и на опита на Франция и Полша, съобразени с международните стандарти.
Целите са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие.

Децата, участващи в правни процедури, независимо дали като свидетели или жертви на престъпление, деца в конфликт със закона или участници в административни и граждански производства са уязвими и затова е необходимо да ползват от щадящи процедури, прилагани от специално обучени професионалисти.

„Защитата на правата на всички деца и особено на децата свидетели и жертви на престъпления е приоритет на държавната политика, чието успешно изпълнение зависи от съвместните усилия на всички професионалисти“, заяви Николай Пенчев, областен управител на Монтана, по време на откриването на стаята.

Въвеждането на практиката за разпит и изслушване на деца в Синя стая е част от общите усилия на УНИЦЕФ, Областна администрация Монтана и всички общини в областта, които започнаха през 2013 година с подписване на Меморандум за сътрудничество на областно ниво за повишаване на благосъстоянието на децата. Основната цел на партньорството е създаване на модел за работа и система от ефективни услуги за подкрепа на малките деца и техните родители, децата в риск и уязвими семейства и общности.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

Етикети:

918 преглеждания

Comments are closed.