Хепатит – 7 начина да предпазим себе си и децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

hepatit

Въпреки, че според повечето хора хепатитът вече не е толкова разпространен, колкото е бил някога, тази болест все още е заплаха, както за децата, така и за възрастните и съществува риск от развитие на епидемии.

Хепатит А
Наричан е още инфекциозен хепатит или жълтеница. Заразяването става по чревен път чрез храна, вода или къпане в басейн. Острата фаза трае между 4 и 6 седмици. След преминаване на тази фаза почти всички хора, заболели от хепатит А се възстановяват напълно и не се стига до усложнения.

Хепатит В
Нарича се още серумен хепатит и заразяването става по кръвен или по полов път. Най-застрашени от заразяване с Хепатит В са здравни работници, семействата на хронично болни от хепатит В, стоматолози, зависими наркомани, пациенти на хемодиализа, след трансплантация и др. също трябва да бъдат имунизирани.

Хепатит С
Предава се по кръвен път. Над 80% от инфектираните с Хепатит С развиват хронична форма. Заразяването става най-често при кръвопреливане, ползване на общи игли, контакт със заразена кръв. Случаите на заразяване по полов път са изключително редки (под 1%).

Симптоми:
И при трите вида вирусен хепатит симптомите са сходни:

– повишена температура,
– липса на апетит
– чувство на умора
– болки в стомаха
– гадене
– повръщане
– болки в ставите
– жълтеница (кожата, очите и лигавицата придобиват жълт цвят).

Как да се предпазим?

1. Спазвайте стриктно правилата за хигиена и обяснете на децата си защо са важни
Най-добрият начин да предпазим себе си и децата си от хепатит е като сме изключително внимателни по отношение на личната хигиена. Мийте ръцете си преди всяко хранене, след всяко прибиране от разходка или посещение на тоалетната. Използвайте течен сапун, вместо твърд, тъй като при твърдия сапун употребата от различни хора води до повишен риск.
Носете винаги влажни кърпи и дезинфектант на спиртна основа, които могат да се използват, когато не разполагате с вода и сапун.
Много е важно децата да получат правилното възпитание по отношение на хигиената. Научете ги още от малки да мият ръцете си, как да става това и защо е важно.

2. Проучете възможностите за ваксинация
Ваксинация е възможна само срещу хепатит А и В. За съжаление все още не съществува ваксина, предпазваща от хепатит С.
Преди да се постави ваксина трябва да си направите изследвания, които да определят дали сте боледували преди това от вирусен хепатит А или хепатит В. Ако преди това сте били ваксинирани е нужно да си изследвате количеството на антитела. Възможно е да сте изкарали хепатит В безсимптомно и да не е нужна ваксина.
За България ваксината срещу хепатит В е задължителна за всички новородени от 1992 г. насам, но за съжаление тя не създава защита за цял живот и е нужно да се следи титъра на антителата и децата да бъдат реимунизирани, ако имат понижен имунитет.

3. Бъдете внимателни при контакта с кръв
Контактът с кръв или човек, който кърви, води до повишен риск. Ако сте попаднали в рискова ситуация и имате съмнения за заразяване е добре възможно най-скоро да се консултирате с лекар.

4. Не използвайте общи прибори и санитарни материали
Използването на общи тоалетни принадлежности като кърпи, четки за зъби, нокторезачки, самобръсначки, дори дрехи, води до повишен риск. Бъдете внимателни по отношение на децата – често те несъзнателно взимат чужди биберони, шишета, вилици и лъжици, което ги прави особено уязвими.

5. Внимавайте с храни и напитки
Заразяването с хепатит А може да стане от заразена храна или вода. Избягвайте съмнителни заведения и храни с неясен произход и измивайте добре плодовете и зеленчуците.

6. Правете безопасен секс и обяснете на децата си рисковете
Сексуалната култура е много важна, както по отношение на превенцията на хепатита, така и по отношение на други болести и нежелана бременност. Обяснете на децата си защо е важно да се използва презерватив и кои са рисковете, когато това не се случи.

7. Направете контролни изследвания, в случай на съмнения
Не отлагайте посещението при лекар, ако имате каквито и да било съмнения за заразяване с хепатит. Ранната диагностика е от ключово значение и намалява риска за околните. Ако сте били в контакт с болен или някой от семейството се е разболял, е задължително да се направят необходимите изследвания.

Източници:
hepactive.org
worldhepatitisalliance.org
nlm.nih.gov

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,365 преглеждания

Comments are closed.