7 вкусни класически рецепти за закуска на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zakuski-za-bebeta

Всеизвестната максима с която са израснали поколения деца: „Закуската изяж сам, обяда подели с приятел, а вечерята дай на врага си!“ продължава да е валидна и в днешния ни динамичен и модерен живот.

Днес все повече родители се обръщат към здравословния начин на хранене, а полуфабрикатите и т.н. „бързи храни“ бавно, но сигурно отстъпват място на разумните хранителни навици.

Закуската е най-важното хранене във всяка възраст, но за бебетата тя е от изключително значение. Разнообразните сутрешни закуски ще подсигурят здравословния минимум, с който да стартира деня на малкото дете, което се нуждае от качествена и богата на белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали храна, за да се развива хармонично детския организъм.

Класическата бабина попара

2 филийки сухар

бучка обезсолено сирене (колкото кибритена кутийка)

чаена лъжичка краве масло

гореща вода

Натрошените филийки сухар се заливат с кипнатата вода в купичка и се покриват за няколко минути, докато омекнат и набъбнат. След това добавяте маслото и натрошеното сирене.

Има деца, които обичат сладкия вкус, за тях можете да добавите чаена лъжичка захар, но ако можете да минете без нея, още по-добре.

Филийки с млечен пастет

2 филийки бял хляб

бучка обезсолено сирене

2 чаени лъжички безсолна извара

1 чаена лъжичка сметана (или пълномаслено кисело мляко)

Намачкайте с вилица сиренето, прибавете изварата и сметаната (киселото мляко) и разбъркайте до получаването на хомогенна консистенция.

По желание можете да добавите щипка домашна чубрица или резенче плод, според сезона.

Овесени ядки с плодове

2-3 .л. овесени ядки

ябълка, круша, сини сливи, праскова, нектарина или кайсия (според сезона или микс от тях)

Почистете и нарежете плодовете, сварете ги в малко вода. Добавете овесените ядки и варете още няколко минути докато омекнат напълно. Пасирайте.

Можете да сварите плодовете и овесените ядки поотделно и да ги смесите след като са добре сварени и двата компонента, а след това да пасирате всичко заедно.

Свежа следобедна закуска

Ако квасите у дома кисело мляко, можете да го използвате да тази чудесна следобедна закуска за вашето дете. Разбира се, можете да използвате и купено от магазина, което е с масленост 2% -3%.

Приблизително 100 гр. кисело мляко се сместват с пресни плодове като ябълка, круша, банан, праскови, кайсии. За тази рецепта поради високата си киселинност не е препоръчително да се използват цитруси.

Ако бебето все още не приема храна с по-едри парчета, пасирайте млечната закуска, ако е над 1 годинка, оставете плодовете на ситни парченца.

За повече плътност можете да добавите една детска бисквита.

Класическата бебешка закуска – мляко с бисквити

4-6 обикновени или детски бисквити

100 гр. кисело мляко 2%-3%

Натрошете бисквитите на парченца и залейте с киселото мляко. Изчакайте бисквитите да омекнат добре. Можете да добавите 1-2 чаени лъжички плодово пюре или намачкан с вилица банан или пъпеш.

Запечени филийки с яйце

бучка обезсолено сирене (колкото кибритена кутийка)

1 яйце

2 филийки хляб

зелени подправки

Намачкайте сиренето с вилица, добавете яйцето и зелените подправки, със сместа намажете филийките, като преди това сте ги обогатили с тънък пласт масло и запечете до златисто в парти грила.

*Ако детето е на възраст до 12 месеца използвайте само жъртъка.

Сервирайте с айрян.

Бебешки пастет

пилешки дробчета (свежи/незамразени), една опаковка е около 500 гр.

бульон от варенето на дробчетата

1-2 жълтъка от твърдо сварени яйца

2 ч.л. краве масло

щипка сол

В малка тенджерка кипнете вода, в която пускайте предварително почистените и измити пилешки дробчета. Варете не повече от 4-5 минути – не бива да са преварени, но и не е добре ако останат сурови в сърцевината. Отцедете сварените дробчета и намачкайте с вилица докато са топли. Добавете твърдо сварените жълтъци, добре е също да са топли,и маслото, а след това разбъркайте на ръка. Добавете малко бульон и пасирайте. Ако е необходимо, добавете още малко бульон.

Сервирайте с филийки бял или пълнозърнест хляб (според възрастта на детето), препечени или не.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

70,079 преглеждания

Comments are closed.