7 начина да помогнем на детето да откаже биберона

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-s-biberon

Чудесно е, когато биберона ви замества за момент, за да успокои изнервеното бебе, но надали желанието ви е било „бибата” да се превърне в най-добрия му приятел. И то понякога и за години напред.

Ако се чудите как да прекъснете този навик, ето няколко предложения, които може да ви помогнат:

1. Направете го рано

Според някои теории, най-ефективният начин за отказване на този навик е да се случи, възможно най-рано. Със сигурност бебетата имат своите мощни начини да протестират, когато им бъде отнета любимата залъгалка, но със сигурност ще бъде по-лесно, отколкото да трябва да преговаряте с едно по-голямо дете.

2. Лош вкус

Вероятно сте запознати с метода за спиране на хапането на ноктите или смукането на палеца, като ги мажете с нещо неприятно на вкус. Подобен метод понякога работи и при залъгалките. В аптеките продават различни мазила за тази цел.

3. Изтъргувайте го

Ако детето ви е достатъчно голямо, за да разбере идеята, може да „подарите” биберона на някого или да го размените за нещо друго, което му харесва или иска.

4. Постепенното отказване

Бавният и постепенен процес на отказване, може да се окаже най-добрият подход, и за детето ви, и за вас. Ограничаването на биберона-залъгалка за определено време, например само по време на сън или на определени места (само вкъщи), често е първата стъпка.

5. Оставете го на феята
Понякога магически или измислени същества може да ви помогнат в тази ви задача. Измислете си някаква история, свързана с любим на детето приказен герой, в който може да включите биберона и накрая на историята се оказва, че трябва да го занесете (например) на някое място, където да го оставите, защото на героя ще му трябва за… Оставете въображението ви да съчини края и даже може да го превърнете в специален ритуал, който да изпълните заедно.

6. Изгубете го
Това може да се случи изненадващо: следващият път, когато панически го търсите, просто спрете. Ако е изгубен, нека остане така, без да правите драма или да тичате веднага да купувате нов. А може да изчезне и нарочно.
И двете стратегии са работещи, вие решете коя е по-подходящата във вашия случай.

7. Четете книжки

Времето прекарано в четене на книжки и гушкане с детето, е едно от най-приятните и чакани, и от нас, и от него. Може да потърсите такива, чиито истории да насърчат и вдъхновят детето за определен тип поведение или справяне с различни промени, като отказване на залъгалката, например.

 

Вижте още:

   Как да отучим детето от смукането на палеца

   5 неща, които не знаем за детския сън

   Агресията при малките деца

   Няколко стъпки за здрави зъбки

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

Етикети:

9,369 преглеждания

Comments are closed.