7 идеи за почивните дни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Сега когато времето е топло и слънцето ласкаво, с още по-голямо нетърпение чакаме почивните дни, за да отидем някъде извън града. Ето нашите няколко идеи за еднодневни разходки и забавления за цялото семейство.

rp_family.jpg

На екскурзия в планината
Планината е идеално място за разходки, където можем да избягаме от летните горещини. Дори да не сме заклети планинари, винаги може да си изберем някой по-лесен маршрут, който да е подходящ за кратка разходка, дори и за децата. Проучете предварително къде може да отидете, вижте дали има работещ лифт (малчуганите винаги се радват да се повозят).

По време на разходката си измислете някакви игри, с които ще помогнете на детето да опознае природата. Например събирайте листа от различни дървета. Направете си състезание кой ще намери и събере повече като вид. След това като се приберете може да ги залепите в тетрадка и да напишете кое листо от какво дърво е.

Вземете си бинокъл и гледайте птиците и животните в гората, като разказвате на детето за тях.

Какво да си носим: вода, шапка, крем против слънце, нещо за хапване, препарат срещу насекоми. Не забравяйте удобни обувки и дъждобран, ако случайно завали.

На пикник

Пикникът е любимо занимание за топлите дни, както за децата, така и за възрастните. Разучете къде в близост има подходяща полянка, а ако има поточе или рекичка, още по-добре. Вече на много места има и обособени места за тази цел, с пейки и масички, подготвени огнища за скара. Ако няма такова, на много места вече продават и скари за еднократна употреба. Разбира се сандвичи и плодове също ще свършат идеална работа.

Освен храната, което е ясно, предвид, че говорим за пикник, помислете и за разни весели игри.  Топка, фризби, федербал, например са идеален начин да се пораздвижите, докато стане време за хапване.

Какво да си носим: одеяла, храна и вода, слънцезащитен крем.

Какво да не забравяме: ако палим огън, да го правим по правилата и да сме сигурни,ч е сме го изгасили на тръгване. Пликчета, в които да си съберем внимателно всички остатъци от храна и боклук. 

На язовир

Хладната вода на близкия язовир или езеро става страшно привлекателна, когато жегите в града станат непоносими. Това е едно чудесно място, където да отидем цялото семейство през някой от почивните дни. На повечето язовири има и плаж, и заведение, където може да се обядва. Също така има и други развлечения като водни колела, водни ски, лодки под наем.

Ако пък имате рибар вкъщи, той ще знае точно къде да ви заведе. Ако нямате, това е една чудесна възможност да започнете и да го превърнете в семейна традиция.  И тук не е важно дали ще хванете риба или не. Но ще е чудесен начин да се забавлявате и определено да се посмеете. Ако решите да ловите риба, но до сега не сте го правили, проверете първо дали в момента е разрешен риболовът, къде е разрешен и на кои риби.

Какво да си носим: хавлии за плаж, чадър, хапване (в случай, че рибарските ви възможности ви изиграят лоша шега).

Какво да проверим предварително: разрешено ли е къпането в язовира, разрешен ли е риболовът.

Опознай града

Ако решите да не излизате извън града, а разходката в близкия парк ви е дошла до гуша, защо не организирате една опознавателна обиколка из града. През почивните дни обикновено работят всички музеи, така че това не би трябвало да е проблем. Вие най-добре познавате детето си и знаете какво би му харесало да разгледа. Подгответе се и му разказвайте за местата, където ще го заведете. Това ще бъде интересно и за вас самите. Начертайте си маршрут, обиколете, показвайте му интересни сгради и забележителности, посетете някой музей или галерия. Не правете обаче твърде амбициозни планове и съобразете разходката с възрастта му. Ако видите, че му е било приятно и интересно, може да повторите следващия уикенд.

Какво да проверим предварително: работното време на музеите, цените за вход.

До близката забележителност

Като цяло не се сещам за място в България, където наблизо да няма нещо интересно, където си заслужава да се отиде – манастир, крепост, природна забележителност, град-музей… Използвайте дългите летни дни, за да обиколите тези, наситени с история и красота кътчета и да ги покажете на детето.

Манастирите са много подходящо място за една разходка през лятото, защото там винаги е прохладно. Пещерите пък със сигурност ще са интригуващи места за един хлапак. Китните градчета-музеи, с калдъръмени улички и цветни дворове, също са подходящи места за семейна разходка.

Спортен ден

Един ден за раздвижване е страхотен начин да се заредите за следващата седмица. Освен това е чудесен начин на покажете на детето, колко е важно да се спортува. Измислете нещо, което обичате да правите цялото семейство – каране на колело или кънки, плуване, тенис, футбол, езда. А защо не от всичко по малко. 

На басейн

Още с първите по-топли дни и в главата ни започва да се върти една дума – плаж, плаж, плаж. Ако морето не ви е на една ръка разстояние, то със сигурност имате поне някой басейн наблизо, където може да се топнете. Сега плажове има навсякъде – възползвайте се да се разхладите и да съберете малко слънце. Вижте дали някъде наблизо няма аква-парк – идеално място за цялото семейство през почивния ден. Ако предпочитате природата, работа ще свърши и някоя близка рекичка или езерце. Дори надуваем басейн в двора, че и на балкона дори. С малко въображение и плажът е готов.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,945 преглеждания

Comments are closed.