• Няма категории

6 Великденски кулинарни заигравки за шестица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Великденската трапеза има прекрасното свойство да събира около себе си близки и приятели с пъстротата и цялото разнообразие на пролетта. Цветовете са свежи и зареждащи, ароматите изкушаващи, а вкусовете превъзходни. Домовете ни се изпълват с веселото настроение на шарените великденски яйца и с празничните аромати на уханните козунаци и печеното агнешко.

За Възкресение ви предлагаме меню, според традицията, която повелява…

Всъщност, традициите отдавна вече не са това, което бяха, така че пуснете фантазията си на воля и пригответе каквото вие и любимите ви хора обичат, ние само ще маркираме основните неща, останали в съзнанието на всеки от нас като скъп спомен от детството плюс една идея кулинарен модернизъм.

 

shutterstock_172493999

1. Зелена салата с варени яйца

Набавете си зелена салата, айсберг, рукола, бейби спанак, лоло росо, (не е задължително да употребите същите, а каквото обичате и колкото от тях намерите), зелената част на пресен лук, няколко стръка див чесън, червен салатен лук, чери доматчета, прясна краставица, твърдо сварени яйца (за всяко порция ½ или цяло).

Почистените, измити и подсушени салати накъсайте на по-едри или по-ситни парчета, според предпочитанията си, червения лук нарежете на тънки слайсове, зеления лук и дивия чесън – на ситно, чери доматчетата разрежете наполовина, а краставицата на тънки жулиени. Разбъркайте салатата с ръце съвсем леко и внимателно преди да я овкусите със зехтин и балсамов оцет. Нарежете яйцето с фантазия и декорирайте салатата с него. Поръсете със зърнена смес от бял сусам, ленено семе, филирани бадеми или каквито имате под ръка.

 

shutterstock_251305411

2. Фаршировани яйчени пиленца

Избелете сварените яйца и отрежете от по-широката им страна малко от белтъка, така че всяко яйце да може да стои изправено, отрежете и връхчето му до нивото на жълтъка, след което внимателно извадете жълтъците, смесете ги с майонеза или заквасена сметана, горчица, прибавете сол и черен пипер на вкус. Разбийте до пухкава консистенция без бучки. С помощта на пош или шприц напълнете отново белтъците на яйцата като оформите калпаче, залепете върху него отрязаното по-рано яйчено връхче. Декорирайте „личицето“ на пиленцето със зрънца черен пипер за очички и парченца морков за човка, както е показано тук.

 

lamb soup

3. Агнешка супа с дреболийки и спанак

Ако сте любители на агнешкото месо, едва ли ще пропуснете да се снабдите и с комплект агнешки дреболийки. Почистената карантия пуснете за няколко минути във вряща подсолена вода. Отцедете я и измийте отново, след което поставете да се вари в подсолена вода, заедно с един морков и глава кромид лук. Черният дроб сварете отделно и за кратко, за да не стане твърд. След като вътрешностите са сварени, ги нарежете на ситно, с една част от тях пригответе супата, а с другата дроб-сармата.

В дълбока тенджера поставете 4-5 супени лъжици олио, в което задушете бялата част на една връзка пресен лук, прибавете нарязаните на ситно дреболийки и 2 чаени чаши нарязан на ситно пресен спанак и объркайте, добавете щипка червен пипер, сол и черен пипер на вкус. След 3-4 минути залейте с 1/2 литър гореща вода и ½ литър от бульона, в които са се варили дреболиите и оставете да кипне, след което добавете една шепа фиде или малка кафена чашка ориз, според вашия вкус. Когато фидето или ориза се сварят отстранете от огъня.

Застройката е класическа – варена яйчно-млечна. Разбъркайте половин кофичка кисело мляко с половин лъжица брашно и жълтъка на едно яйце и кипнете на умерен огън. Към сварената застройка започнете да наливате от бульона на супата, докато се разреди достатъчно, след което я изсипете в тенджерата при останалата супа. Накрая прибавете ситно накълцан пресен джоджен и магданоз.

 

drob_sarma

4. Агнешка дроб-сарма

Нарежете бялата част на връзка пресен лук и 4 чаши пресен ситно нарязан спанак и ги задушете в 2-3 с.л. олио и 1 чаена чаша бульон от агнешкото, докато зеленчуците останат само на мазнина, изсипете чаша и половина почистен и измит бял ориз и разбъркайте докато стане прозрачен, добавете останалото количество от сварените по-рано агнешки дреболийки и залейте с три чаши течност – 2 ч.ч. студена вода и 1 ч.ч. бульон, добавете сол и черен пипер на вкус. Покрийте с алуминиево фолио и опечете във фурната на 180 градуса за около 30 минути. Извадете от фурната, свалете фолиото и поръсете обилно с пресен джоджен. Ястието се сервира топло с лъжица цедено кисело мляко – овче или краве.

 

shutterstock_263012483

5. Печено агнешко с гарнитура

За печене най-подходящо е агнешкото бутче, когато компанията не предполага опичането на цяло агне, което изисква по-специални условия.

За нашата рецепта ще ви е нужно едно агнешко задно бутче около 2.5-3 килограма, краве масло, червен пипер, сол, 20 мл. ракия, няколко глави лук, чесън, джоджен, 2-3- чаши бульон.

Измийте и подсушете месото, обтрийте го от всички страни с алкохола и оставете да го поеме. След това посолете като разтъркате с влажни длани чаена лъжичка сол и обтриете цялото парче. Разбъркайте 100-125 грама меко масло с 1ч.л. сладък червен пипер и намажете бутчето от всички страни. Сложете го в подходяща тава – нека е по-дълбока, на дъното й сложете връзка джоджен, разрязаната на четири глава лук и 5-6 обелени скилидки чесън и бульона. Завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса в продължение на 1,5-2 часа. Отворете внимателно фолиото и добавете 10-12 картофа, разрязани на две или на четири, според големината им. Върнете за още 35-40 минути, докато картофите се изпекат. Ще познаете добре опеченото месо по това, че то се отделя лесно от костите. Ако с вашето бутче е така, отстранете фолиото и върнете тавата във фурната, докато бутчето хване апетитна коричка, а връхчетата на картофите леко загорят.

Съхранявайте печеното агнешко и дроб-сърмата в топла, но не гореща фурна докато ги сервирате, за да не изсъхнат.

 

kozunak12

6. Домашен козунак на конци

Много домакини се страхуват от месенето, особено от печенето на козунаци. Но всъщност в днешно време тази на пръв поглед сложна задача, съвсем не е толкова страшна. Някои доста успешно приготвят своите великденски печива дори в хлебопекарни. Ако все още не сте пробвали, ето един добър повод – навън вали, студено е за пролет, разходките са кратки, затова – запретнете ръкави. Заслужава си.

Продуктите, които ще са ви необходими са:

5 яйца

200-220 гр. захар

250 гр. заквасена сметана

180 гр. масло, мас или маргарин

щипка сол

пакетче суха мая

кората на един лимон

ванилия – течна или на прах

около 600-700 гр. брашно

захар за поръсване и яйце за глазиране

Разтопете маслото или маста, но без да кипва. Разбийте яйцата и захарта на гъста пяна, към тях прибавете сметаната, която е със стайна температура, добавете щипката сол, лимоновата кора, ванилията, сухата мая и половината брашно. Ако имате хлебопекарна или кухненски робот можете да бъркате сместа с тяхна помощ. Ако нямате, можете са си помогнете с обикновен миксер и приставките му за тесто. Постепенно добавяйте останалото брашно, ще усетите кога сместа е готова по това, че ще започне да се отделя от бъркалките – тестото трябва да е еластично и меко и да не се лепи.

Постепенно започнете да добавяте мазнината, лъжица по лъжица, всяка следваща добавяйте едва когато предната е поела в тестото. Извадете тестото и го дооформете с ръце, сложете да втасва на 50 градуса във фурната или го оставете в машината за печене на хляб. След първото втасване, премесете тестото още веднъж и оставете да втаса отново. След това разделете количеството на равни части, от всяка омесете масури и сплетете като плитки или по начина, показан във видеото. Оставете сплетените козунаци да втасат още веднъж, но вече в тавата, в която ще ги печете, застлана със хартия за печене. Преди да ги сложите да се пекат ги намажете с разбит жълтък, поръсете обилно със захар и филирани бадеми или други ядки.

Печенето започнете в предварително загрята на 100 градуса фурна, козунаците ще се надуят още. Увеличете температурата на 150 градуса. След това на 170-180 градуса. Не отваряйте фурната. Щом козунакът ви хване златиста коричка, което ще стане след около 25-30 минути, с тънка дървена клечка го прободете в най-дебелата му част. Ако по нея няма следи от тесто, оставете козунакът още 5-10 минути на 150 градуса, след което извадете и охладете върху решетка. За да го запазите мек и пухкав, го загънете в памучна кърпа и го сложете в найлонова торба едва след като изстине напълно.

Всички тези рецепти са далеч от всякакви принципи на балансираното хранене и непременно трябва да кажем, че не бива да се консумират в големи количества, особено ако сте спазвали дългия Великденски пост, след който преминаването към обща храна трябва да става постепенно и по малко.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,887 преглеждания

Comments are closed.