• Няма категории

3 рецепти за Великден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3 рецепти за празнично Великденско меню: от салатата до десерта. 

Рецептите са предоставени от издателство Колхида


Козуначен пудинг (с готов козунак)

Продукти: 250 г козунак, 20 г краве масло, 1 чае­на чаша прясно мляко, 2 яйца, 125 г стафиди, 125 г сварени със захар портокалови корички, сок от 1 лимон, 1 чаена чаша ром или коняк, 1 пакетче ва­нилия.

Приготовление: Изсипваме млякото в тенджерка и го слагаме на огъня заедно с ванилията. Когато се затопли, го прибавяме на струйка към разбитите яйца. Ароматизираме сместа с рома (коняка) и топим в нея нарязания на филийки козунак. Намазваме тен­джерка с краве масло и подреждаме по дъното й част от стафи­дите. Отгоре нареждаме половината козуначени резени, портокаловите кори и останалите стафиди. Поръсваме с лимоновия сок и подреждаме още един ред от козуначени резени. Заливаме с останалата яйчена смес.

Слагаме тенджерката на водна баня във фурната и пе­чем сладкиша на умерен огън. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния, поръсваме със захар и заливаме със сгорещен ром.


Агнешки котлети

Продукти: 6 агнешки котлета, 500 г сварени гъ­би, 250 г пушено сирене, 1 връзка зелен лук, 125 г краве масло, 1 чаена чаша бяло вино, 1 връзка маг­даноз, черен пипер, сол, 1 супена лъжица брашно.

Приготовление: Посоляваме агнешките котлети, поръсваме ги с черния пипер, заливаме с 1/2 чаша вино и оставяме за 2 часа в хладилни­ка. След това ги запържваме от двете страни в маслото. В съща­та мазнина задушаваме лука с гъбите. В пръстен гювеч или йенска тенджера слагаме на дъното три котлета, върху тях гъбите с лука и пушеното сирене, нарязано на филийки, отгоре – остана­лите котлети. Заливаме с останалото вино и 1 чаена чаша бульон от варенето на гъбите, в който е разбито брашно. Захлупваме и варим или печем 2 часа на умерена температура.


Зелена салата

Продукти: 1 маруля, 1 морков, ½ глава червено цвекло, сусам за поръсване, 1 червена чевена чушка, 1 глава червен лук, връзка магданоз, сока на половин лимон, зехтин, сусам за поръсване.

Приготовление: Накъсваме една малка маруля и я разбъркваме с предварително нарязаните на сламки морков и червено цвекло. Добавяме и нарязаните печена чушка, червен лук и магданоз. Поливаме със сока от лимон и зехтин. Разбъркваме. При поднасяне поръсваме със сусам. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,730 преглеждания

Comments are closed.