70 години Томатина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cowpea.deviantart.com

На днешния ден преди 70 години се е провел първият фестивал Томатина. Той се случва всяка година в последната сряда на август в Буньол, Валенсия. Обичайно в него взимат участие близо 40 000 човека – местни и много туристи.

Фестивалът води началото си от август 1945 година, когато няколко младежи решили да участват в карнавала на Големоглавците, но в навалицата и в пристъп на ярост започнал да удря всичко, което му попадне пред очите. Не след дълго всички около него започнали да правят същото и така всички започнали да се бият с каквото им попадне под ръка. Зеленчуците от близката сергия се оказали доста удобни за тази цел и така на следващата година младежите съвсем умишлено предизвикали тълпата да се сбие отново, но този път сами си носели домати от къщи.

Общественото мнение ги порицало, а фестивалът няколко пъти бил забраняван. Едва през 2002 година той официално е приет за мероприеятие, което е от полза за местния туризъм.

Днес за участниците в доматената фиеста е забранено да използват тежки предмети и бутилки, нямат право да късат своите или чужди дрехи, а боят е позволен само с домати, като условието е преди да се хвърлят да се стиснат, така че ударът с домата да не нарани някой участник. Необходимо условие е да се спазва указанията на специални хора, следящи за безопасността на всички участници.

Ако имате желание да участвате в Томатина, но няма как да сте в Буньол, можете да си изтеглите мобилно приложение на таблета или смартфона  и да се сдобиете с играта Tomatina Defense – достъпна за iOS и Android. С нея от една страна ще изпитате тръпката, но от друга ще излезете от цялата работа сухи и чисти.

По случай кръглата годишнина на Томатина Google публикуваха тематичен анимиран дудъл.
la-tomatina-70th-anniversary информация от интернет

илюстрации: Google и www.cowpea.deviantart.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,390 преглеждания

Comments are closed.