Днес е Петровден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

petra-i-pavla

На 29 юни Българската православна църква почита паметта на двама от учениците на Христос – Светите апостоли Петър и Павел.

Петровден е един от най-почитаните празници в традиционния български бит през летния период. Според поверието празненствата, свързани с този ден са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки.

Според Новия завет Петър е наричан отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Петър, което значи „камък“. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.

В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: „Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш“, и горко се разкаял.

След възкресението, Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.

Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел – на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция и Коринт.

Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни осъден на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт с тази на Спасителя.

Според традициите в някои райони на страната Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от паля). Вярва се, че св. Петър е райски ключар и пазител на райската градина. Неговият брат близнак св. Павел пуска светкавици и пали снопите на нивата и може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. На 29 юни постът завършва и по стар обичай във всеки дом се коли младо пиле – „петровско пиле“. Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки „петровки“ в чест на светеца.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи само до обяд. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Традицията повелява на този ден да се заколи жертвено животно в чест на светците, обикновено това е младо петле. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността, заради което той често е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

На 29-ти юни имен ден празнуват тези, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,357 преглеждания

Comments are closed.