26 март – християните почитат архангел Гавраил

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

arhangel-gavriil

Православните християни от цял свят почитат архангел Гавраил два пъти в годината – на 26 март и на 13 юли.

Св. Архангел Гавраил е един от седемте архангели – тези, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкриват пророчествата и защитават вярващите от злото. Архангел Гавраил е този, който известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син (денят, който църквата отбелязва като Благовещение). Той е и Благовестителят, който съобщава за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата, който проповядва идването на Спасителя.

Както в източноправославното, така и в западноевропейското религиозно изкуство иконописците изобразяват Архангел Гавраил с цъфнала лилия в ръка – символ на непорочността на Светата Дева.

В народните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В „Песен за Роланд“ архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах“ – Корана.

В апокрифната „Книга на Енох“ архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Архангел Гаврил често е изобразяван на северните порти на иконостаса, той е един от щитоносците на Герба на Руската империя.

На 26 март имен ден празнуват Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Празници

7,826 преглеждания

Comments are closed.