25 април: Ден без асансьори

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

No-Elevators-Day

На 25 април у нас ще се проведе инициативата Ден без асансьори No Elevators Day.

За четвърта поредна година каузата обединява институции, компании, медии и обществени личности, за да бъде привлечено общественото внимание към темата за това колко важна за здравето е ежедневната физическа активност.

Активните университети, кoито се включват през 2018 и ще изненадат с инициативата младите хора са УНСС, Медицински Университет “ПРОФ. Д-Р П. СТОЯНОВ” – Варна, Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”, Технически Университет – Филиал Пловдив и София, Тракийски университет, гр. Стара Загора.

Организатор на Деня без асансьори е сдружение BG Бъди активен.  Вече няколко години в последната сряда на месец април сдружението се опитва да докаже, че без допълнително време и средства всеки може да допринесе дългосрочно за здравето и настроението си, като избере стълбите вместо асансьора.

България продължава да е сред страните, чиито граждани не спортуват активно, макар че според скорошно изследване на Евробарометър физическата активност на българите расте.

За първи път партньор на кампанията е новатa интерактивна платформа, предоставяща информация за забележителностите на България – мобилното приложение iLoveBulgaria. Партньорите призовават не само да се използват пoчивните дни за преоткриване на страната ни и интересни маршрути, но и посочват неповторими кътчета, които съдържат стълби или планински трудно достъпни обекти: Паметника Шипка, Античен театър – Пловдив, Асеновата крепост, Археологически комплекс Перперикон, Връх Околчица – лобното място на Христо Ботев, Паметник „Създатели на българската държава” Шумен, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – град Плевен. Всеки сканирал една от табелките на изброените обекти или качил снимка в социални мрежи с #ЯмСтълбиЗаЗакуска от мястото, ще участва в томбола за страхотни награди.

Кога: 25 април 2018 година

Какво: Ден без Асансьори

Идеята:  Един ден, в който избираме да използваме стълбите вместо асансьора в частни и  обществени сгради. Например, институции, медии, големи компании, търговски центрове, метро, летище, болници, университети и други*.

*Асансьорите остават достъпни за хора с увреждания и за тези, които не желаят да се включат.

No-Elevators-Day.1

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

577 преглеждания

Comments are closed.