21 януари – Ден на родилната помощ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
novorodeni-v-bolnica1-500x333


Днес отбелязваме Деня на родилната помощ
, известен още като Бабинден.
21 януари ще бъде отбелязан официално в много болници и АГ отделения в цялата страна.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който отдаваме почит на труда на акушер-гинеколозите и акушерките и почитаме приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

През 2016 година се навършват 40 години от откриването на „Майчин дом“ в София. В чест на празника ще бъде открита  художествената композиция „Началото на живота”, в която по своеобразен начин създателите й показват колко бебета са дошли на бял свят през четирите десетилетия под покрива на най-голямата родилна болница. Пик на раждаемостта е регистриран през 1977 година – 6887 новородени, както и през 1987 година – 6796.

През миналата година „Майчин дом” отново е първенец по родени бебета в страната. Близо 4000 са дошлите на бял свят през 2015 година бебета, от тях 2076 са момчета, а 1895 са момичетата.

Празникът ще започне в 11.00 ч. в аудиторията на университетската болница. По стар български обичай и тази година ще бъде извършен обредът „поливане”. За седма поредна година в официалната част на празника, отпечатък на ръцете си ще оставят трима достойни за званието „Златни ръце” медици. Това са проф. Асен Николов, началник на Родилна клиника и шеф на катедрата по АГ на МФ към МУ – София, проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология и национален консултант и Борислава Жекова, главна акушерка на болницата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

742 преглеждания

Comments are closed.