1000 първокласници по-малко тази есен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
uchilishte-novovuvedeniya

Хиляда първокласници по-малко ще влязат в класните стаи тази есен, съобщава Нова телевизия.

Повече от 66 000 са учениците, които вече са записани в първи клас. За сравнение миналата година са били около 67 000. Най-много първокласници ще има в столицата – 12 000.

Най-малко са във Видин – 700. Там се намира и едно училище, което не може да покрие дори задължителния минимум. То се намира в Горни Лом, а преди 20 години децата там са били 150. Сега са 70. За да не бъде закрито, основното училище вече е защитено. В района обаче това не е изключение, а реалност за още поне 13 училища. Те също не могат да покрият минималния брой от 12 деца в паралелка. Липсата на деца в района става масова и според образователните експерти, а колкото по-малко деца, толкова повече проблеми.

И докато едни училища остават без деца, други стават все по-големи. Рекордьор и тази година ще бъде столичното 18-о училище с над 200 деца в първи клас.

Плановете са догодина в София, Варна и Пловдив да бъде направена централизирана система за прием в първи клас. Така местата в училищата да се заемат равномерно с общи критерии. В момента тази система работи само в Бургас.

Източник: nova.bg/news

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,848 преглеждания

Comments are closed.