Седемте страни с най-здравословен живот

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Седемте страни с най-здравословен живот



Те живеят добре и здравословно, а основната причина за това е тяхната култура.
Въпросът не е само в това, че отделните хора се грижат за себе си,
а в избора на начин на живот.

 Защо някои страни приютяват най-щастливите и здрави хора на планетата? Какво ядат те? Какви са навиците им, които са по-различни от другите общества?

Макар факторите, които водят към здравословен начин на живот, да са много, всички тези страни имат нещо общо. Техният приоритет е липсата на стрес, както и баланс между работата и останалите неща в живота. Също така те рядко ядат месо, а протеините и витамините си набавят от рибата, соевото сирене (тофу), плодовете и зеленчуците.


1. Исландия

Поради факта, че населението е по-малко, Исландия е една от най-малко замърсените и следователно една от най-чистите страни в света. Но чистият въздух не е единствената причина исландците да са здрави. Заради суровите климатични условия през по-голямата част от годината, исландците работят усилено върху зимната депресия и лошото настроение.

Страната също така е с едно от най-високите нива на раждаемост. Има най-ниска степен на смъртни случаи при децата, т.е. 2-ва смъртни случая на 1000 бебета. Списание „Форбс” ги нарежда на първо място в света за най-здравословна страна.


2. Япония

Световната здравна организация изчислява страните, в които хората живеят здрави най-дълго. Япония излиза начело с 74,5 години продължителност на живота. Това най-вече се дължи
на факта, че се хранят здравословно.

Всяко едно ястия в Япония е произведение на изкуството. Храната е красива и толкова вкусна и в същото време толкова проста. Те са най-големият консуматор на риба в света, но да не забравяме и за соята, водораслите и зеления чай. Тяхната тайна е, че когато са се нахранили на 80% – спират за десет минути и чак след това избират дали да продължат да се хранят или не. В повечето случаи те са се нахранили достатъчно и не се нуждаят от повече.


3. Швеция

Политиката на правителството предлага здравословен начин на живот, който включва баланс между позитивна работа и живот. Хората там също така обичат да излизат навън, съзерцавайки великолепните пейзажи на хълмовете, планините и езерата.
В допълнение на това, заради географското си положение, жителите на Швеция ядат много риба, богата на Омега 3 мастни киселини. Разбира се и начинът, по които я приготвят, отговаря на здравословния им начин на живот.


4. Окинава

Окинава е префектура или казано по друг начин – под националната юрисдикция на Япония. Важно е да я споменем отделно обаче, тъй като се смята, че там живеят най-здравите хора на планетата. Според проучвания, коефициентът на 100-годишните жители е най-висок в световен мащаб и е приблизително 50 на 100 000 човека. В страната живеят и много „супер столетници”,  хора достигнали възрастта от 110 години. Това не е единственото характерно нещо в страната. Хората живеят спокоен, щастлив и здравословен начин на живот, тъй като изяждат тонове местни плодове и зеленчуци, както и голямо количество тофу и водорасли.
Те са малко изложени на стрес и в същото време са много активни. 


5. Нова Зеландия

Подобно на Исландия, Нова Зеландия е с малко население и по-малко замърсен въздух. Тази държава е чудесно място за живеене. Жителите в страната обожават активностите на открито като катерене, къмпингуване и риболов. Всъщност, това е най-лесният начин да се насладиш на живота и да живееш добре.

Там, независимо къде живееш, не си на повече от 90 минути от океана. Освен това там има изобилие от здравословни храни. Те ядат водорасли, както и местни плодове и зеленчуци. Всеки един от жителите си отглежда по нещо и си разменят различи храни помежду си.
Само си представете да ядете току-що откъснато авокадо, маруля, киви, ябълки, сливи.
Добре звучи, нали?


6. Сардиния

Сардиния е автономен регион в Италия и е дом на голям брой столетници. Хората са много сплотени и единни и дори и по-възрастните често живеят със семействата си. Мъжете често са овчари, изминаващи по 8 км. на ден, а основното им меню се състои от пълнозърнест хляб, грах, домати, чесън, различни плодове, зехтин, както и домашно овче сирене.

 


7. Финландия

Само преди 30 години Финландия е била една от страните с най-голяма смъртност от сърдечни заболявания. Населението усилено е работило да осигури здравословен начин на живот. Пушенето е намалено на минимум, а поемането на плодове и зеленчуци се е увеличило двойно. Финландия е типичен пример за това, че ако човек иска и направи усилие за промяна – ще успее.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

3,899 преглеждания

Comments are closed.